Yazılım geliştirmeye başlamadan önce mutlaka herkes Native ve Hybrid uygulama ne olduğunu, ne işe yaradığını mutlaka bilmelidir.

Native Uygulama

Native uygulama, bir başka deyişle “Yerel Uygulama” belirli bir platformda (örneğin sadece belirli bir işletim sistemi için) geliştirilen bir uygulamadır. Örneğin, Kotlin programlama dili ile Android platformu için uygulama geliştirilebilirken, Swift, Objective-C gibi programlama dilleri ile de IOS için uygulama geliştirilebilir. Bu dillerde geliştirilen uygulamalar Native uygulamalardır.

 

Native Uygulamaların Avantajları

• Native uygulamalar geliştirildikleri işletim sistemine özel olduklarından daha stabil çalışırlar.
• Daha iyi front-end geliştirme performansı sağlar.
• Native SDK sayesinde cihaz özelliklerine kolayca erişilebilir.

 

Native Uygulamaların Dezavantajları

• Native uygulama belirli bir platform için geliştirildiğinden, bir başka platformlar için geliştirilmesi gerekirse farklı beceri gruplarına ihtiyaç duyulur. Örneğin, Kotlin’de geliştirilen Android uygulamanın IOS üzerinde de ayrı geliştirilmesi farklı bir programlama dili kullanılması gerekir.

• Geliştirilen uygulamanın farklı platformlar için de geliştirilmesi gerekeceğinden sadece Native uygulama geliştiren bir şirketin maliyeti artar.

 

Hybrid Uygulama

Hybrid uygulama, birden fazla platform üzerinde çalıştırılabilen uygulamalardır. Aslında hybrid bir uygulama da bir native uygulamadır. Hybrid uygulamalar da native platformun tüm özelliklerine erişebilir. Flutter/Dart ve node.js ile aynı anda geliştirilen uygulamalar hybrid uygulama olarak örnek verilebilir. Bu uygulamalar geliştirilirken JavaScript, CSS vb. gibi web teknolojileri kullanılır.

 

Hybrid Uygulamaların Avantajları

• Geliştirilen uygulama tüm platformlar için çalıştırılabilir, ek kod yükü gerektirmez.

• Hybrid uygulamalar zamandan da tasaruf sağlar, bir uygulama için güncelleme yayınlandığında tüm platformlar için yine aynı şekilde ek kod yükü sağlamaz.

• Bir şirket için tamamen ekonomiktir.

 

Hybrid Uygulamaların Dezavantajları

• Hybrid uygulamaların tasarımı kullanıcılar arasında farklılık gösterebilir. Dolaysıyla geliştirilen uygulamanın tüm ortamlarda ayrı ayrı test edilmesi gerekebilir.

• Yüksek performans gerektiren uygulamalar (oyunlar gibi) hybrid uygulama olarak geliştirildiğinde stabil çalışmayabilir.

• Hybrid uygulamalar çeşitli kütüphanelere bağımlıdır. Geliştirilen uygulamanın bu kütüphanelerin güncel sürümü ile senkronize olması gerekmektedir.

• Hybrid uygulamalar cihazların yerel özelliklerine erişebilse bile yerel eklentilere bağımlıdır. Dolayısıyla, cihazın bir özelliği bir eklenti olarak hazır olmayabilir. Geliştirici bunu kendisi geliştirmek zorunda kalabilir.

 

Hybrid ve Native Uygulamalar Arasındaki Farklar

 

Native vs Hybrid

 

Bir Hybrid uygulama geliştirilirken web teknolojileri kullanılır. Tek bir kodla birden fazla platformda geliştirilebilir. Native uygulamalar geliştirilirken yazılım geliştirme araçları (SDK) kullanılır.

Native uygulamalar, Hybrid uygulamalara göre oldukça hızlı ve stabildir. Çünkü, Native uygulamalar platforma özel olarak geliştirilir.

Hybrid uygulamalarda geliştirme açısından daha kolaydır ancak cihazlar arasındaki etkileşim ve işletim sistemleri arasında stabilite sağlanmayabilir. Dolayısıyla Native uygulamalara göre yavaştırlar.

Sonuç olarak, Hybrid uygulamalar Native uygulamalara göre daha ekonomiktirler. Ancak, performans açısından Native uygulamalar daha öndedir.

Yazılım geliştirmeye yeni başlayan biri Hybrid uygulama üzerine mi yoksa Native uygulama üzerinde mi kendini daha çok güçlendirmeli sorusuna gelirsek; Native uygulama üzerine yoğunlaşmalıdır. Çünkü, Hybrid uygulamalar birden fazla web araçları (JavaScript, Flutter, Node.js, Dart vb.) bilgisi gerektirir.