Kotlin Değişkenler ve Değişken Türleri
Kotlin programlama dilinde değikenler;
• Number Veri Tipleri
• Boolean Veri Tipi
• Char Veri Tipi
• String Veri Tipi
olmak üzere 4 tane veri tipi mevcuttur. Değişken tanımlaması yapılırken “var” sembolik ifadesi kullanılır. Değişken tanımlanırken diğer programlama dillerinde olduğu gibi değişken adı sayı ile başlamaz, Türkçe karakter kullanılması önerilmez. İlk olarak number veri tiplerinin ne olduğu ve nasıl kullanıldığına bakalım.
Number Veri Tipleri
Bu veri türünde sadece sayısal değerler tutulur; byte, short, int, long, float, double olmak üzere 6 tane sayısal veri tipleri mevcuttur. Bunların sıralaması;
byte < short < int < long < float < double şeklindedir.
Burada float ve double veri tipleri ondalık sayı türlerini içerir; Byte, Short, Int ve Long veri tiplerinde ondalık sayılar tutulamaz.
var sayi1 : Int = 5
var sayi2 : Double = 1.618
Boolean Veri Tipi
Bu veri türünde “true” veya “false” değerleri tutulur.
var dogruMu : Boolean = 10>4
Burada, 10 sayısı 4’den büyük olduğundan veri tipi true döndürecektir. Bir başka şekilde;
var deger : Boolean = true
Değişekene direkt olarak sadece true ya da false değerlerini atayabilirsiniz.
Char Veri Tipi
Sadece tek bir karakter tutulabilen bir veri türüdür. Char veri tipi kullanılırken tek tırnak işareti (‘) ile atama yapılır.
var karakter1 : Char = 'T'
var karakter2 : Char = 'R'
String Veri Tipi
Birden fazla karakter tutulabilen bir veri türüdür. String veri tipinde atama yapılırken çift tırnak (“) kullanılır. Bilindiği üzere, JavaScriptte tek tırnak ile de atama yapabiliyorduk. Ancak, Kotlin için bu söz konusu değildir.
var ad : String = "Barış"
var soyad : String = "Uslucan"
Sabit Değişken “val” İfadesi
Herhangi bir değişken atadığımızda eğer bu değişkenin değerinin değişmesini istemiyorsak, o değişkeni sabit olarak atama işlemi yaparız. Bunun için Kotlin programlama dilinde “val” sembolik ifadesini kullanırız.
val altinOran : Double = 1.618
Tip Dönüşümleri ve Casting
Bazı durumlarda int olarak tanımlanmış bir değişkeni string olarak kullanmamız gerekebilir. Bu duruma tip dönüşümü adı verilir. Değişkeni uygun tipte kullanıma ise “casting” adı verilir. Öncelikle, number veri tipleri arasında dönüşüm yaparken büyük bir veri tipi küçük bir veri tipine dönüştürülürken dikkat edilmelidir. Örneğin, int olarak tanımladığınız bir sayi değişkeni olsun ve bu değişkenin değeri 94234 olsun. Burada bu değeri byte veri tipine dönüştüremezsiniz çünkü byte veri tipi -127 ve 127 değerleri arasında değer saklayabilir.
var sayi : Short = 2514 // burada dönüşüm yaparken;
Var donusturulenSayi : Int = sayi.toInt()
Aynı şekilde, number veri tipindeki değişken, string veri tipindeki değişkene dönüştürülebilir.
var yas : Int = 35
var yasString : String = yas.toString()