Tuz Nedir?
Asit ve baz tepkimeleri (Nötralleşme Tepkimeleri) sonucu oluşan bileşiklere “Tuz” denir. Oluşan tuzun;
• Asit oranı fazla ise “Asidik Tuz”,
• Baz oranı fazla ise “Bazik Tuz”,
• Asit ve Baz oranı eşit ise “Nötr Tuz” adı verilir.
Zayıf Baz + Kuvvetli Asit → Asidik Tuz
Kuvvetli Baz + Zayıf Asit → Bazik Tuz
Zayıf Baz + Zayıf Asit → Nötr Tuz
Tuzlar sadece nötralleşme tepkimelerinden elde edilmezler, aynı zamanda metal-halojen ya da metal-asit tepkimeleri sonucunda da oluşabilirler.
Ayrıca tuzlar;
• Molekülden oluşmazlar.
• Nötralleşme Tepkimeleri + ve – yüklü taneciklerin aralarındaki elektriksel çekim kuvvetleri sayesinde oluştuğundan İyonik Bağ içerirler.
• Kristal yapıdadırlar ve belirli bir formülleri bulunur.
Tuzların Kullanım Alanları;
• Tuzların en önemli kullanım alanı yemeklerdir. NaCl (Sodyum Klorür) yemek tuzu olarak kullanılır.
• Gübre, Tekstil, Kozmetik alanlarda kullanılır.
• Ayrıca tuzlar suyun donma noktasını düşürürler. Bu nedenle, kışın araçlara konulan antifrizde tuzlar kullanılır. Kışın araçların kaymasını önlemek için yollara tuzlar dökülür.
İçerdiği tuz yoğunluğundan dolayı deniz suyunun donma noktası, tatlı suyun donma noktasından daha düşüktür.
Bazı Tuzlar ve İsimleri: